ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Το έργο ACCELERATION εργάζεται στην κατεύθυνση της πρόγνωσης της εναπομένουσας διάρκειας ζωής δομών από σύνθετα (αεροναυπηγικά) υλικά βασιζόμενο σε health monitoring δεδομένα, αριθμητικά μοντέλα της δομής και εξελιγμένα πιθανοθεωρητικά μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης. Προτείνουμε μια νέα προσέγγιση η οποία στη βάση της χρησιμοποιεί δεδομένα παρακολούθησης της καλής λειτουργίας (SHM) της δομής από κατάλληλους αισθητήρες και ιστορικά δεδομένα για να εκπαιδεύσει κατάλληλους αλγορίθμους πρόβλεψης. 

Στόχος μας είναι να αποδείξουμε τη δυνατότητα διάγνωσης της βλάβης και έτι περαιτέρω την πρόγνωση της εναπομένουσας ωφέλιμης ζωή (RUL) σύνθετων κατασκευών με έμφαση σε αεροναυπηγικές δομές.

Τρεις οι κύριοι στόχοι του έργου, οι οποίοι συνοψίζονται ακολούθως: 

  1. Αναλυτική και αριθμητική μελέτη της θραυστομηχανικής συμπεριφοράς της κόπωσης συνθέτων υλικών και συγκολλητών συνδέσμων (ειδικά ανόμοιων) στην κατεύθυνση της ερμηνείας των μηχανισμών που ελέγχουν την αποστρωματοποίηση/αποκόλληση στα σύνθετα υλικά 
  2. Ανάπτυξη καινοτόμων (data-driven and model-based) μεθοδολογιών πιθανοτικής πρόγνωσης της εναπομένουσας διάρκειας ζωής με τη χρήση δεδομένων μη καταστροφικού ελέγχου ή/και των ημιεμπειρικών μοντέλων που αποτελούν τον στόχο Ι 
  3. Αξιολόγηση των αναπτυχθέντων μεθοδολογιών πρόγνωσης σε σχετικό εργαστηριακό περιβάλλον (π.χ. με χρήση στοχαστικών φορτίων) μέσω δοκιμών σε δοκίμια αυξανόμενης πολυπλοκότητας (building block approach)